Hrad Devín čaká na peniaze z Nórska

10.07.2012 Bratislava

Bratislava 10. júla (TASR) – Ani počas tohto leta sa návštevníci na hornú časť hradu Devín nedostanú. Na dokončenie jej rekonštrukcie stále nie sú peniaze. Podľa riaditeľa Múzea mesta Bratislava (MMB) Petra Hyrossa je zrejme jedinou šancou príspevok z Nórskeho finančného mechanizmu. Donori programu v Bruseli však návrh prvýkrát neschválili.

"Je potrebné ho revidovať. Predpokladaný termín, v ktorom bude zverejnený nový programový návrh, je jeseň 2012," uviedol pre TASR Jozef Bednár, hovorca ministerstva kultúry. To spoločne s Úradom vlády SR pripravilo programový návrh Zachovanie kultúrneho dedičstva, ktorého súčasťou bolo aj predloženie tzv. preddefinovaných projektov. Medzi nimi sa ocitol aj hrad Devín. Na dokončenie jeho rekonštrukcie treba vyše 260.000 eur.

Keďže je MMB mestskou príspevkovou organizáciou, pomôcť by mohlo aj mesto. "Našou prioritou je, aby bol hrad postupne zrekonštruovaný a boli sprístupnené všetky zákutia verejnosti. Dnes ale nemá bratislavská samospráva peniaze na to, aby to dokázala potiahnuť z vlastného rozpočtu," reagoval hovorca primátora Ľubomír Andrassy. Pripustil však, že ak by sa k financovaniu zo zahraničných grantov zapojil aj rezort kultúry, mesto by tiež začalo hľadať vo svojich možnostiach peniaze na rekonštrukciu. Aký finančný vklad by mohlo dať, však bude závisieť od toho, koľko peňazí bude do rekonštrukcie chýbať. "Je predpoklad, že by sa s touto čiastkou počítalo v budúcoročnom rozpočte," dodal.

Hornú časť hradu s atraktívnou vyhliadkou na okolie uzatvorili pre verejnosť ešte v roku 2008. Počas ďalších dvoch rokov sa tam totiž uskutočnila oprava staticky narušeného hradbového muriva nad prístupovým schodiskom. "Chceli sme sa vyvarovať napríklad prípadu Trenčianskeho hradu, kde padol múr. Mali sme podozrenie, že to vlhne, čo sa neskôr potvrdilo," vysvetlil pre TASR Hyross.

Súčasťou rekonštrukcie bol vtedy aj archeologický výskum. Počas neho sa podarilo na strednej terase objaviť najstaršiu stredovekú stavebnú fázu na hornom hrade – obrannú vežu s britom. Na dolnej terase boli zase odkryté dosiaľ neznáme architektúry z 15. až 17. storočia. Výskum ukončili a nálezy chceli prezentovať. V rámci druhej etapy rekonštrukcie sa mala vybudovať prístupová cesta a obnoviť výstavné priestory. Dosiaľ sú však práce pozastavené. "Na dokončenie nezostali prostriedky," dodal riaditeľ.

Od apríla do konca októbra navštívi hrad Devín okolo 100.000 návštevníkov. Vyhliadka na panorámu krajiny bola pritom vždy jeho najatraktívnejšou časťou. Na hrade od rekonštrukcie znížili vstupné o jedno euro. Návštevníci sa podľa Hyrossa nesťažujú, sú skôr sklamaní. "Mrzí ma to, sám som z toho smutný," dodal. Budúci rok je rokom sv. Cyrila a Metoda. Hyross si myslí, že aj Devín má k tomuto výročiu čo povedať a dúfa, že dovtedy sa peniaze na hrad nájdu. "Museli by sme však s rekonštrukciou začať skoro na jar, aby sme to na sezónu stihli," poznamenal.
 

Vyberte región